Popravilo sušilnega stroja

Oprano mokro perilo gre naravnost v sušilni stroj. Delovanje sodobnega sušilca temelji na toplotni črpalki z odlično energetsko učinkovitostjo in programom za varčevanje z vodo. Dodatna samočistilna funkcija podaljša življenjsko dobo sušilnega stroja in znatno zmanjša vzdrževalne stroške v nasprotju s starejšimi (20 let starimi in več) sušilci. Plinski sušilni stroji so  kategorija sušilnih strojev v uporabi v industriji, saj uporabljajo električno energijo in plin za učinkovito delo in so v in
slovenskih gospodinjstvih zelo redki.

Pri nas so na voljo sušilni stroji znamk Bosch, Beko, Gorenje, Indesit, AEG, Candy, Siemens, Samsung, Electrolux, Whirlpool in ostali. Nadomestne dele je možno naročiti od vseh proizvajalcev. Večinoma pa so dobavljivi neoriginalni rezervni deli po veliko nižjih cenah s primerljivo življenjsko dobo originalnim. Za izbrio nadomestnih delov se je najbolje posvetovati s serviserjem ali s prodajalno bele tehnike.

Vzdrževanje sušilnega stroja

Odgovorno vzdrževanje sušilnika je nujno za dolgotrajno brezhibno delovanje. Sodobni sušilniki tudi pri normalnem delovanju potrebujejo nekaj vzdrževanja, ki ga izvedemo sami. Obstajajo osnovni preventivni ukrepi, ki jih gospodinjstva lahko redno izvajajo sama:

 • Bodite pozorni na piske, napake in opozorila, ki se prikažejo na sprednjem zaslonu. Sporočila, kot je vsebina, so pretežka in voda ni odteka običajno služila kot prvo opozorilo, preden se bo naprava začela zlomiti. Ignoriranje sporočil lahko vodi v poplavo in okvaro sušilnega stroja.
 • Preverjajte delovanje stroja. Opazujte čas, ki je potreben za konec sušilnega cikla. Če je na začetku programa še dve uri, da končate sušenje in potem cikel dejansko traja 3 ure do konca, to pomeni, da ima sušilnik težave ter da se je treba posvetovati s servisom.
 • Samočistilna funkcija  sušilnih strojev velikokrat ni to, kar to obljublja. Sušilnik, ki ima samočistilno funkcijo ujame posušene delce obačil (mucke), ki se iz mokrih oblačil ujamejo v fino mrežico. Veliko drobnih paršnih delcev pa se izmuzne mrežici in konča v vodnem rezervoarju na dnu sušilnega stroja in v notranjih ceveh. Obloge preprečujejo učinkovito sušenje perila in sčasoma ustavijo delovanje stroja. Pogosto imajo zato sušilniki s samočistilno funkcijo predvidene odprtine, ki pomagajo uporabniku ročno očistiti mucke iz notranjosti stroja. Čiščenje notranjosti sušilnega stroja je ob dnevni redni uporabi priporočljivo na vsake pol leta in traja lahko do nekaj ur.
 • Za nepravilnosti kondenzatorja opazujte steklena vrata stroja. Če se na vratih nabirajo majhne kapljice vode, to ponavadi pomeni, da se voda ne spušča v celoti v vodni rezervoar in ostane znotraj sušilnega bobna. Kot uporabnik morate preveriti, če je filter čist ter odstranite vodo iz skladiščnega kondenzatorja. Velikokrat so rosne kapljice indikator prenaloženosti stroja ali zmazanosti notranjega samočistilnega sistema.
 • Poslušajte in ugotovite, ali se je zvok med delovanjem sušilnega stroja spremenil. To lahko pomeni, da v notranjosti sušilnika obstaja težava, ki povzroča nove zvoke.
 • Preverjajte zunanjo stran sušilnega stroja. Ali je na sušilniku veliko prahu ali pod njim? Ali je prostor, kjer je postavljen sušilnik dovolj zračen, da v njegovo notranjost ne prihaja stari prah iz zunanjosti? Redno rutinsko sesanje prostora bo pomagalo pri sušenju svežega zraka od zunaj.
 • Poskrbite, da je sušilnik poravnan. Z “vaservago” ali pametnim telefonom je možno ugotoviti neravnovesje v namestitvi sušilnika. Kot skoraj vsak gospodinjski aparat, ki ni vgrajen v pohištvo, ima tudi sušilnik možnost nastavitve ravnovesja z vrtljivimi nogicami pod strojem. Notranji vrtljivi mehanizmi in boben se ob neravnovesju pričnejo prekomerno obrabljati.
sušilni stroj bosch garancija
Sušilni stroj, ki je postavljen na pralnem stroju, je še posebej izpostavljen tresljajem in mora biti pravilno nameščen. Še večje tveganje sušilcem predstavljajo mucke, ki se nabirajo v njihovi notranjosti.

Strokovno popravilo sušilnega stroja

Današnji sušilni stroji so kvalitetno izdelani, še posebej tisti iz Nemčiji ali Južne Koreje. Najverjetneje se v prvih letih obratovanja ne bodo pokvarili zaradi pomanjkljivosti v njihih mehanskih komponentah. Največji problem bo predstavljala umazanija, ki bo krožila v notranjih ceveh, bobnu ter vodnem rezervoarju. Težave, ki se bodo začele pri zamašenih ceveh in grelcih, se bodo kasneje razširile tudi na večje mehanske sklope. Vsako gospodinjstvo se mora zavedati, da bo njihov stroj večinoma brezhiben do izteka garancije, kasneje pa bodo prepuščeni sami sebi. Najboljši ukrep proti okvaram je torej redno vzdrževanje sušilnega stroja ter čiščenje notranjosti od umazanih oblog in muck.  V primeru popravila sušilnika obstaja v ponudbi na trgu veliko rezervnih delov, med katerimi se najde veliko neoriginalnih, vendar enako kvalitetnih in cenejših. Dober serviser bo znal svetovati iz svojih izkušenj, v katerih primerih se splača prihraniti ter kdaj je obvezen nakup originalnega rezervnega dela, da bo življenjska doba sušilnega stroja čim daljša.

Kaj tvegate, če sušilca ne vzdržujete redno?

Zakaj bi pri sušilnem stroju tvegali in samo opazovali, kako njegovo delovanje degradira in tedensko prihajajo nove okvare na plano? Želeli bi vas opozoriti na nekaj najbolj verjetnih posledic, ki bodo nastale s prelaganjem popravil sušilca na kasneje:

 • Račun za elektriko gre gor. Pokvarjeni sušilnik običajno ne preneha takoj z delovanjem, pač pa nadaljuje težavno sušenje pri čemer porabi velikoveč električne energije. Takšne težave ne bodo samo poslabšale obstoječega problema, temveč tudi povzročile nove okvare na notranjih komponentah, ki bodo zahtevale cedno več energije za delovanje.
 • Čas sušenja se lahko podvoji. Osnovni namen sušilnika v gospodinjstvu je pospešiti proces sušenja oblek v primerjavi z obešanjem oblačil zunaj in več kot enodnevnim čakanjem, da se v toplejših mesecih obleke popolnoma posušijo. Stroj za sušenje, ki ne privarčuje vašega časa, je vsodobnem tempu življenja precej neuporaben in ga je potrebno popraviti.
 • Sušilni stroj lahko zaneti požar. Zaradi okvarjenega stikala termostata lahko stroj stopnjuje ogrevanje mokrega perila do prevelike mere. Suha obleka v stroju skupaj z izločenimi puhastimi delci, ki so pri visokih temperaturah lahko vnetljivi, lahko zagori in povzroči požar. Sušilnega stroja, ki ne deluje izpravno, ne smemo pustiti prižaganega čez noč, ali ko gremo od doma. Problematična je tudi statična elektrika, ki lahko vžge suhe delce in zaneti požar.  Sodobni sušilni stroji imajo sistem za razelektritev notranjosti bobna, vendar ga je potrebno redno nadzirati in odpravljati napake.
 • Prostor, v katerem se sušilnik nahaja, se zapraši z mikrodelci, ki nastajajo ob sušenju mokrega perila. Ti delci niso zdravi za vdihavanje v pljuča. Pri človeku povzročajo kronični kašelj in alergijo. Nujni ukrep je popravilo stroja z očiščenjem njegove notranjosti ter prezračitev prostora.

Sušilni stroj ni neuničljiv, zato ga je potrebno skrbno vzdrževati. V kolikor zanemarjamo njegove težave, se nam lahko negativno obrestuje. Na splošno pa je sušilni stroj koristen pripomoček za gospodinjstvo, ki nadomešča sušenje zunaj ali v sušilnici ter marsikdaj tudi likalnik.Poišči popravilo sušilnega stroja v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško