Popravilo hladilnika

Hladilnik je nujnost vsakega gospodinjstva . Bodisi poln ali prazen mora biti ves čas vklopljen, da se preprečijo poškodbe, prekomerno zamrzovanje in podaljša življenjsko dobo. Običajno je težave s hladilniki danes zelo enostavno zaznati, sčimer jih je s strani servisov tudi lažje popraviti.

Zvok je skupni imenovalec težav hladilnika, ki jih lahko v kratkem pričakujemo tudi kot napako v delovanju. Vendar pa običajno člani družine ali gospodinjstva slišijo čudne zvoke, ki prihajajo iz hladnilnika in ne ukrepajo. Čudni zvoki, ki prihajajo iz zamrzovalnika, lahko kažejo na številne osnovne težave:

  • Motor ventilatorja v hladilniku ima težave pri delovanju in potrebuje pritrditev ali zamenjavo. Takšna popravila so ponavadi cenejša, saj elektromotor ventilatorja hladilnika ni del glavnega sistema zamrzovanja.
  • Napaka kompresorja običajno povzroča težave z zamrzovanjem, vendar so lahko iz zunanjih čudnih zvokov indikatorji veliko bolj resnega vprašanja. Cvileči in bobneči zvoki so vključeni v zadnje opozorilne znake, preden se začnejo resne težave z zamrzovalnikom. Servisiranje kompresorja običajno zahteva več napora in časa tudi pri izkušenih serviserjih.
  • Zvoki, ki spominjajo na vklaplanje in izklaplanje hladilnika je pokazatelj okvare termostata ali delovanja kompresorja. Občasno gre za tuljavo uparjalnika, ki so je potrebno očistiti.
  • Nekateri zvoki, ki jih proizvaja hladilnik, so lahko povsem normalni. Vsak hrup, ki prihaja iz vašega zamrzovalnika, pomeni opozorilo. Kljub temu pa zvoki nastajajo tudi v ciklih pri običajnem postopku zamrzovanja, v katerih se lahko sliši zvok hrupa. Ko poteka odmrzovanje in se voda prazni iz hladilnega sistema.
  • Hladilnik je običajno največji gospodinjski aparat. In to pomeni, da zahteva tudi več stroškov, ko je storitev potrebna. Da bi preprečili visoke stroške, bi morali uporabniki zelo pozorno spremljati vsak nov zvok, ki ga proizvaja njihov hladilnik.
  • Bodite pozorni na težave s kompresorjem. Kompresor je glavni del hladilnika. To potisne plin skozi ogrevalne tuljave v vroči zrak v prostoru, ki proizvaja občutljivo tekočino (vodo), ki teče okoli cevovoda hladilnika. Vsaka napaka kompresorja ali znotraj hladilnega sistema je lahko bistvena za uporabnost hladilnika:
  • Pregrevanje kompresorja. Običajno, če vrata zamrzovalnika pustite predolgo odprta, bo začela padati, da se ohladi notranja temperatura. To bo povzročilo pregrevanje in preventivno zaustavitev sodobnih hladilnih naprav. Po času, ko se kompresor ohladi, bi še naprej deloval normalno.
  • Slaba sposobnost odmrzovanja. Morali bi biti pripravljeni, da ima kompresor glavno napako in da bi ga bilo treba pritrditi ali zamenjati, včasih pa je le iztekanje zraka od vrat ali umazanih tuljav, ki jih lahko sami popravite. Vžigalne svečke je treba vzeti iz hladilnika in jih očistiti vsaj enkrat na dve leti.
  • Počasnejša funkcija hlajenja. Zaradi slabe moči kompresorja, ki ima mehanske napake ali ploščo, se je nabralo v kompresorju zamrzovalnika.
Hladilnik
Hladilnik s prižgano lučko, ko so vrata odprta. Optimalna temperatura hlajenja je v hladilniku od 2 do 8 stopinj celzija. Popravilo hladilnika bo optimiziralo tudi njegovo porabo električne energije ter podaljšalo obstojnost hrane.

Zamrzovalnik izpušča vodo

Če pod hladilnikom opazite lužico, to pomeni nujno in takojšnje ukrepanje. Hitra kontrola mora biti vedno osredotočena na odtok, ki je lahko poln vode. Če praznenje odvečne vode ne pomaga in hladilnik še vedno pušča, pokličite strokovnjaka takoj naslednji dan. Iz zamrzovalnika voda ne bi smela uhajati, saj se nahaja v ledenem agregatnem stanju.

zamrzovalnik in hladilnik
Zamrzovalnik je ponavadi pod hladilnikom. Živila zamrzuje tudi pod -15 stopinj celzija. Zato hranimo v zamrzovalniku zmrznjeno hrano in sladoled. Okvara zamrzovalnika vodi do odtajanja živil in s tem puščanja vode okoli hladilnika.

Zamašen filter za vodo (ledomat)

V primeru, da je vaš hladilnik opremljen z odvajalnikom vode, ki je priključen na zunanjo drenažo vode, je potrebno pogosto preverjati vodni filter. Zamašen filter za vodo bi lahko preprečeval odtok vode. Enaka težava filtra za vodo bi povzročila, da ledomat (kot del hladilnika) ne bo učinkovito hladil vode do ledišča ali pa se bo poškodoval.

Če želite živeti na območjih, kjer je voda močno kalcinirana (trda voda), pogosteje preverite količino vode iz hladilnika. Mnogokrat so uporabniki odkrili novo napako po puščanju vode iz hladilnika.

Termostat ne deluje

Zaradi okvarjenega termostata lahko hladilnik ne hladi pravilno ali pa preveč pogosto vžiga kompresor in prezračevalni ventilator. Če je hladilnik prižgan in ko odprete vrata ne začutite ohlajenosti, lahko le upate, da je okvarjen le termostat. Menjava termostata je ponavadi manjše popravilo.

Nabiranje ledu znotraj hladilnika

Akumulacija zmrzali v hladilniku se lahko dogaja četudi ima vaš hladilnik funkcijo odtajanja. Kar naenkrat opazite vse več zmrzali na notranjih stenah hladilinka ter zamrzovalnika. Led je ponavadi slab znak za hladilnik, saj gre za znak, ki pomeni težavo in hkrati preprečuje učinkovito hlajenje. Včasih gre za napako v elektroniki hladilnika, ker notranji časovniki pogosto ne uspevajo in ustavijo čas odtajanja.

Čeprav spodbujamo majhne hitre popravke s strani glave vašega gospodinjstva, hladilnika ne poskušajte sami popraviti kot samo še en “sam svoj mojster” projekt. Obstaja veliko tveganje za vaše zdravje ali celo življenje.

Popravilo pametnih hladnilnikov

Pametni hladnilnik je priključen na kontrolno enoto bodisi vgrajeno v hladnilnik, bodisi povezano z wifi ali bluetooth povezavo v oblak. Programska oprema pametnega hladnilnikanas lahko opozori na pomanjkanje živil v hladnilniku. Prek pametnega telefonapa lahko prilagajamo jakost hlajenja. Popravilo pametnih hladnilnikov se deli na popravilo ali zamenjavo vgrajenih komponent ter namestitev popravkov programske opreme. Eden od problemov, ki se lahko pojavi je tudi, da mrežna povezava znotraj stanovanja ne more dostopati do interneta. Problem je lahko tudi na domačem ruterju, ki ga je potrebno večinoma samo resetirati za ponovno vzpostavitev internetne povezave hladnilnika z oblakom.Poišči popravilo hladilnika v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško