Popravilo pomivalnega stroja

Serviserji, ki se v Mariboru ukvarjajo s popravili pomivalnih strojev:

Poiščite poceni in hitre servise pomivalnih strojev . Pogoste napake pomivalnih strojev se pojavljajo na elektroniki, vodnih ceveh ter odpiralnem mehanizmi in tesnilih. Bodite pozorni tudi na izbiro med originalnimi ali ne-originalnimi nadomestnimi deli. Veliko lahko prihranite z rednim preventivnim vzdrževanjem in uporabo priporočenega detergenta in soli. Zlasti, če je voda trda, je potrebno dovajati v stroj nekoliko več soli. 

Pomivalni stroj je eden izmed najbolj uporabnih gospodinjskih aparatov v naših domovih. Z umivanjem in sušenjem posode prihranijo uporabnikom čas, energijo in prostor v kuhinji. Toda pokvarjeni pomivalni stroj vas lahko po nepotrebnem dolgo časa zadrži v kuhinji. Zato je potrebno najti ustreznega serviserja, ki s svojo storitvijo ne bo drag in bo znal izbrati ravno pravšnje nadomestne dele, ki ne bodo predragi, a še vedno dovolj kvalitetni za vgradnjo in zanesljivo uporabo.

Pomivalni stroji so lahko vgradnji ali samostoječi. Na voljo so od različnih proizvajalcev kot so Bosch, Candy, Whirlpool, Beko in ostali. Pri izbiri vgradnih rezervnih delov je potrebno zagotoviti, da rezervni deli natančno ustrezajo vašemu modelu pomivalnega stroja in da so dobavljivi v zelo kratkem času že kmalu po tem, ko ko pokličete serviserja.

Normalno delovanje pomivalnega stroja

Ko je umazana posoda naložena in program je izbran, pomivalni stroj najprej napolni notranjost stroja z vodo iz cevi, ki je povezana z dovodom vode v kuhinjo. Nato segreje vodo na temperaturo, ki ustreza izbranemu programu. Detergent (v obliki tablete ali v tekočem stanju) se sprosti iz posodice in pomivalni stroj se vklopi v intenzivni cikel pomivanja posode. Po končanem pranju se uporabljena voda izprazni skozi drenažno cev in stroj vbrizga svežo vodo za spiranje posode. Celoten čas pranja je temperatura običajno okrog (55 degresijskih celzija.

pomivalni stroj - popravilo
Vgradnji pomivalni stroj Boschje eden najbolj tihih na trgu. V primeru okvare pa se lahko pojavi ropot ob delovanju in spremljajoče opozorilno piskanje iz kontrolne enote.

Pogoste težave s pomivalnim strojem

Težave v pomivalnem stroju so povezane z osnovnim delovanjem stroja:

  • Vodna lužica pod in pred pomivalnim strojem pomeni težavo na vidiku. Pri vgradnih pomivalnih strojih to že lahko pomeni škodo na pohištvu v kuhinji. Izrabljena drenažna cev z notranjimi oblogami, ki so se ustvarile zaradi ostankov hrane in olja lahko ustavi normalno odtekanje umazane vode. Presežni vodni pritisk v takšnih primerih potiska vodo skozi tesnila pomivalnega stroja. Uhajanje vode iz notranjosti pomivalnega stroja je pokazatelj, da je popravilo nujno.
  • Zamašen filter za vodo. Za čiščenje filtra za pomivanje posode običajno ni potrebna nobena strokovna storitev, ker si filter lahko očistite sami. Filter odstranite in ga očistite pod tekočo vodo. Potem je treba filter ponovno pritrditi s preprostim klikom v dno pomivalnega stroja.
  • Zračna reža pomivalnega stroja. Da bi preprečili nastanek bakterij in umazanije v pomivalnem stroju, potem ko je izpiranje umazane vode končano, lahko gospodinjstva namestijo zračno režo v pomivalno korito ob stroju. Zračna reža je pripomoček, ki ga povežemo z odtočno cevjo pomivalnega stroja. Zračno režo moramo redno preverjati in čistiti.
  • Slišati je mogoče nove vrste hrupa. Seveda so zvoki, kot je v rotacijsko ročico za pršenje vode zataknjena žlica, enostavno zaznati in popraviti. Ampak obstaja še mnogo drugih vrst hrupa, ki se pojavljajo zaradi napake znotraj notranjih sestavnih delov pomivalnega stroja. Prav tako preverite priočnik in navodila za uporabo pomivalnega stroja, kaj pomeni nov zvok ali pisk. Piskanje se navadno pojavlja s kodo napake, ki je prikazana na grafičnem prikazovalniku.
  • Tekočina detergenta ali tableta se ne sprosti. Dozirnik ostane poln in detergent ne sprosti, tudi ko je končal pranje. Morda je prišlo do težave pri električnem tokokrogu ali zaradi mehanske okvare stikala za odpiranje.
  • Voda se ne segreva. Pomivalni stroj zaključi cikel in pri odpiranju vrat ni toplote. Posoda ni pravilno očiščena, na pločevinah, očalih in jedilnih kosih je veliko sedimentov foodstuf. Morda bomo morali zamenjati bojler, preden preverimo, ali je grelnik mogoče ponovno nastaviti na ožičenje ali popraviti.
  • Vrata se težje odpirajo. Ponavadi je za vzdrževanje vrat pomivalnega stroja potrebno temeljito čiščenje in oljanje šarnirjev. Uporabite lahko čistilno peno za tesnila. V primeru hujše okvare vrat je potreben servis in menjava gibljivih delov.
  • Posode stroj ne opere temeljito in po pranju ni čista. Kozarci so umazani in motni, žlice niso sijoče, na krožnikih so zapečeni ostanki hrane. Vzrok težav je v tem, da  je tlak vode upadel ali pa je prišlo do napake v programu ogrevanja v pomivalnem cilku. Uporab umazanih posod za pripravo jedi predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Takšno napako pomivalnega stroja moramo nujno servisirati.
  • Notranje cevi za vodo so zamašene. Zaradi trde vode, ki prihaja iz vodovodnega omrežja v gospodinjstvo, se v notranjosti cevi pomivalnega stroja nabira vodni kamen. Tlak vode  dramatično pade, s čimer se pojavijo številne težave. Notranji sistem cevi v stroju je potrebno očistiti ali celo odstraniti okvarjene sestavne dele. Kot preventivo lahko uporabniki pomivalnih strojev trdo vodo mehčajo s soljo za pomivalni stroj.
  • Pokvarjen mehanizem vrat. Obtežitev težkih posod na odprta vrata stroja poškoduje pante in lahko deformira pladenj. Vrata se lahko upognejo v tečajih. Odpiranje pokvarjenih vrat ni gladko. Na začetku moramo preveriti, ali je mehanizem vrat mogoče očistiti in ustrezno naoljiti, preden svetujemo klic na servis in zamenjavo tečajev ali tesnil.

Številne težave takoj po poteku garancije. Zelo pomembna je rutina, s katero redno vzdržujemo pomivalno stroj kar sami z minimalnimi stroški. Poleg upoštevanja proizvajalčevih nasvetov glede uporabe pravilnih čistilnih sredstev je potrebno na pol leta očistiti in namazati tesnila. Redno pa je potrebno zagotavljati, da je filter za ostanke hrane čist.

Popravilo pametnega pomivalnega stroja

Pametni pomivalni stroji postajajo resničnost. Že do sedaj so imeli sodobni pomivalni stroji funkcijo prilagoditi progrm porabe električne energije in vode glede na količino in vrsto posode. Naprednejši pametni pomivalni stroji so povezani z internetno povezavo v oblaki, preko katerega dobijo uporabniki obvestila o pomembnih status pomivalnega stroja. Prek pametnega telefona pa lahko pomivalni stroj tudi upravljajo in planirajo programe pranja posode.

Zaradi okvar na sestavnih delih pomivalnega stroja in na programski opremi je potrebno za pomivalni stroj kupiti nadomestne dele ali nadgraditi programsko opremo.Poišči popravilo pomivalnega stroja v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško