Popravilo gospodinjskih aparatov in bele tehnike

V kuhinjah in kopalnicah se nahajajo električne naprave za kuhanje, pripravo hrane in osebno nego. Popravilo bele tehnike se v večini primerov bolj izplača kot nakup novega aparata. Vse pajeodvisno od kvalitete in cenovne konkurenčnosti serviserja, ki popravila izvaja. Tudi cena rezervnih delov se lahko zniža zaradi vgradnje neoriginalnih, a kljub temu še vedno enako kvalitetnih, komponent.

Mnogi gospodinjski električni aparati, bela tehnika in pripomočki se nahajajo v kuhinji. Mešanje, mesenje, rezanje, lupljenje, stiskanje, pečenje in druge kuharske naloge opravljajo zdaj majhne električne naprave, kot so multipraktik, misker, toaster, opekač vafljev, aparat za kavo, mešalnik, bojler, odpirač pločevink, kavomat in izdelovalec sladoleda. Vse z namenom olajšanje priprave hrane namesto mučnih ročnih opravil in dolgotrajnega kuhanja, kot so to počele naše babice in prababice.

Ožemalnik pomaranč
Ožemalnik pomaranč, limon in ostalih citrusov deluje na princip elektromotorja, ki se s časoma obrabi in je potrebno popravilo.

Popravilo domačih električnih naprav

Druge naprave domače tehnologije vključujejo žar, sesalniki, odstranjevanje smeti, luči, stikala, škropilnice, šivalni stroji, likalniki, stropni ventilatorji, luči božičnih dreves, vlažilniki, razvlaževalniki in osebne higienske naprave, kot so električne zobne ščetke, sušilniki za lase, Nekatere od teh naprav so priključene v zidno vtičnico, druge pa napaja baterija.

philips likalnik
Likalnik ob pravilni uporabi in vzdrževanju zdrži do več kot 10 let v gospodinjstvu. Še vedno velja, da je likalnik bolj smotrno popraviti kot kupiti novega.

Aparati za osebno nego – servis

Električne naprave kot so fen, brivnik, odstranjevalnik dlak, električna zobna krtačka, UV dezinfektorji, infrardeče peči, strižnik in depilator so v rabi v kopalnici. Na servis jih lahko dostavite v delovnem času poslovalnice, ki servis opravlja. Za popravila izven garancije izberite ustreznega serviserja glede na priporočilo ali zbiranje ponudb.

Ne glede na namembnost aparata, pa je vsem skupno, da za delovanje uporabljajo električno energijo. Elektrika bodisi poganja elektromotor v njihovi notranjosti ali segreva grelnike.

Kabli in notranje ožičenje

Eden od najpogostejših problemov domačih naprav je zmanjšanje navadnih žic (kablov), ki se stalno premikajo. Kvaliteten servis bo poskrbel nadomestitev vrvice s kakovostnim vtičem, ki bo presegel eno od izvirnika.

Okvare električnega motorja

Elektromotorji so sestavni deli v številnih uporabnih gospodinjskih aparatih, ki jih poganja elektrika. Najbolj znan primer so mešalniki. Pogosta napaka pri motorju je prekinjen dovod električnega toka. V praksi pa se tudi doagaja, da motor pregori. Včasih potrebuje motor samo temeljito čiščenje in popravilo bi bilo lahko cenejše od nakupa nadomestnega motorja. Če je treba zamenjati motor naprave, zagotovi servis pravilen model in namestitev.

Napa kuhinjska
Napa brez izpravnega elektromotorja ne deluje, saj se njen notranji ventilator ne vrti.

Grelnik ne deluje

Kuhinjski aparati, ki proizvajajo toploto, kot so taosterji in opekači vafljev, delujejo na principu ogrevanja grelcev. Grelci so komponente, ki pretvarjajo električno energijo v toploto. Neustrezni grelnik se lahko segreje na prenizko temperaturo, se ogreva neenakomerno ali pa preneha z delovanjem. Pri klicu na servis je za ceno servisa in za prihranek časa priporočljivo najprej navesti osnovni vzrok za napako grelnika. S serviserjem se nato posvetujte o za vas najboljših možnostih popravila in po potrebi o vgradnji neoriginalnih nadomestnih grelnikov.

Opekač Gorenje
Grelnik je v opekaču oziroma toasterju glavni sestavni del. Če pregori varovalka zaradi prevelikega električnega šoka, bo s popravilom le-ta menjana.

Pregorela notranja električna varovalka

Za preprečevanje poškodb notranjih komponent je v električnih aparatih vgrajena varovalka. Varovalka, s tem da pregori, preprečuje dovod prevelikega električnega toka v notranjost naprave. Varovalke podaljšujejo življenjsko dobo naprav. Čeprav se zdi, da naprava ne deluje več, pa je potrebno zgolj zamenjati njeno varovalko z novo.

Servis električnih naprav

V primeru, da odkrijemo nedelovanje električnega aparata in je varovalka še izpravna, je potreben servis celotne naprave. Diagnostika bo pokazala napake, ki jih je potrebno na napravi odpraviti. Okvara manjšega obsega je na primer okvara pretvornika (transofrmatorja) električne napetosti.  Ko lučke še gorijo oziroma so na zaslonu vidni znaki, gre za električno okvaro na grelcu ali elektromotorju. Usposobljeni serviserji bodo znali hitro ugotoviti napako, ki preprečuje normalno uporabo in delovanje naprave.

Sesalnik Philips popravilo
Sesalnik na baterije je nepogrešljiv aparat za mobilno sesanje kjerkoli v stanovanju.

Pokvarjen termostat

Ko aparat, ki greje, peče ali kuha hrano, le-te ne segreje na pravo temperaturo (zaustavi segrevanje prezgodaj, ko grelnik še ni dosegel dovolj visoke temperature), je težava običajno v okvari termostata. Termostat je majhna mehanska ali elektronska komponenta, ki ob dosegu določene temperature spremeni svoje stanje ter s tem prižge ali izklopi ogrevanje naprave.

Gumbi nadzorne plošče, ki niso odzivni

Ko naprava ne reagira na uporabniške ukaze s krmilnih gumbov, gumbov na dotik ali sledilne ploščice, najprej preverimo, ali je slučajno onemogočen električni krog. Ko je težava znana, preverimo, če je mogoče kontakt ponovno povezati, ali pa zaradi izrabljenosti namestiti nadomestni gumb, gumb ali nadzorno ploščo.

Zamaščeni notranji deli

Obstaja veliko težav, povzročenih zaradi prahu ali nabrane maščobe okoli sestavnih delov znotraj naprav. Premične komponente ali električna napeljava izpostavljena prahu in mastnim madežem lahko zaradi tega prenehajo delovati. Pri tem nastane tudi nevarnost električnega udara, saj se prah in mast lahko vnameta. V kolikor ima naprava ležaje je potrebno čiščenje in ponovno mazanje le-teh na vsake 2 leti.

Zlomljeni zunanji deli in ohišja

Z uporabo je normalno, da se nekatere naprava tudi poškodujejo. Če je aparat narejen iz različnih materialov, kot so baker, nerjavno jeklo, aluminijasta stekla in plastika, lahko servis izvede popravilo ali zamenja komponento z novim rezervnim delom. Razbito ohišje aparata ne sme preprečiti, da deluje, vendar predstavlja varnostno tveganje, če ga ne popravite ali zamenjate z novim. Zaradi varnostnih razlogov ne poskušajte sami popraviti zlomljenih ali drugačepoškodovanih električnih naprav. Tveganje šoka je preveliko in poškodovano napravo mora popraviti strokovnjak.

Servisi bodo popravili težavo, okvaro ali poškodbo, ki se zgodi vaši napravi, vključno z zamenjavo pokvarjene komponente z originalnimi ali nadomestnimi deli (OEM). Iz dolgoletnih praktičnih izkušenj vam bodo serviserji svetovali o optimalni izbiri rezervnih delov, ki jih bodo imeli nato pri roki v zelo kratkem času. Skoraj vedno bo bolj pametno aparat popraviti, namesto kupiti novega. Popravilo naprave je ponavadi cenejša izbira. Pokličite najbližji servis za ugotovitev težav z vašo napravo in izdelavo ponudbe za servisiranje. S pomočjo servisa bo uporaba električne naprave odtlej tudi bolj varna.Poišči popravilo gospodinjskih aparatov in bele tehnike v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško