Popravilo štedilnika in kuhalne plošče v Krškem

Ne dovolite, da okvara štedilnika prekine vaše rutino pri pripravi jedi – zajtrka, malice, kosila in večerje. Ne glede na to, ali kuhate hrano dnevno ali samo čez vikende, potrebujete zanesljiv štedilnik z izpravnimi kuhalnimi ploščami. Obstaja več vrst štedilnikov, ki ustrezajo različnim gospodinjskim potrebam:

 • Plinski kuhalnik izgoreva plin skozi gorilnike pod nerjavno jekleno gredjo. Plinski štedilnik je zanesljiva naprava v kuhinji, saj lahko z njim izvedemo hitro odtaljevanje, izparevanje, pečenje in ponovno segrevanje hrane, saj plamen zagotavlja stabilno gorenje. Slaba stran je, da mora biti plinska instalacija redno pregledana in čista. Vse glavne plinske ventile in objemke je treba zamenjati, preden se zamašijo ali preparijo.
 • Steklokeramična plošča. Grelne tuljave pod steklom oddajajo toploto, ki jo proizvaja električna energija. Steklo-keramična površina zagotavlja raven prostor za kuhanje in enostaven nadzor gretja vsakega lonca na plošči. Težave s steklokeramičnimi ploščami imajo vzroke v pregrevanju električnih napeljav in vezja pod steklom. Redni pregledi bodo preprečili večje nesreče in okvare. Ker ostane plošča vroča še nekaj minut po uporabi, je priporočljivo, da otrokom in domačim živalim (mačkam, ptičem) preprečite približevanje vroči steklokeramični plošči. Slabost je tudi ta, da je steklo je izpostavljeno praskam in razpokam, ki jih lahko povzroči že povsem običajna vsakodnevna uporaba.
 • Indukcijska plošča je najnovejša in najučinkovitejša tehnologija kuhalnih plošč. Gre za varen in hiter način kuhanja, vendar zahteva tudi posebno posodo, združljivo z indukcijsko tehnologijo. Magnetni sistem omogoča prehod moči skozi indukcijo v grelnike. To je ena izmed najvarnejših možnosti kuhanja na v kuhinji, ki najbolj učinkovito segreje vodo do vrelišča. Indukcija je tudi prijazna do otrok, saj plošča ostane vroča le nekaj sekund po tem, ko odmaknemo posodo z nje. Dejansko se greje le posoda. Eden od redkih slabosti indukcijskih plošč je način njihovega ogrevanja, saj se zelo razlikuje od prejšnjih vrst, s čimer lahko pregrejemo ali prežgemo hrano. Druga slabost je segrevanje pod ploščo, ki mora imeti vsaj minimalno odzračevanje v prostor.
 • Električna plošča je najbolj počasna in najmanj učinkovit način kuhanja hrane. Gre za starejši tip kuhalne tehnike in se uporablja le za začasne kuhalne namene. Predstavlja nevarnost za otroke, ki lahko postavijo roko na ploščo, ki je zelo vroča še pol ure po kuhanju.
 • Kombinirana (modularna) kuhalna plošča. Za neodločene ali tiste, ki želijo izbiro je na voljo kombinirani štedilnik. Ponuja najprimernejšo kombinacijo kuhalnih tipov. Lahko izkoristite visoko učinkovito indukcijsko ploščo, da zavrete vodo in hkrati uporabite plinski kuhalnik za stabilno praženje zelenjave. Pod modularno kuhalno ploščo je potrebno namestiti učinkovito odzračevanje.

Morda je vaša kuhalna plošča vgrajena v kuhinjski pult in popolnoma ustreza globini kredenc. Običajno je lažje popraviti zlomljeno ploščo, kot pa poiskati nov model z enakimi dimenzijami, ki ustrezajo vaši kuhinji. Torej, dajmo dobremu staremu zdrobljenemu kuhališču priložnost in podaljšamo življenjsko dobo temu dragocenemu kuhinjskemu pomočniku. Poleg tega, da povrnete redno kuhanje v vaše gospodinjstvo, bo to tudi dobra priložnost, da vaša kuhinja postane varčnejša. Odlašanje s popravili štedilnika povzroča slabšo kvaliteto bivanja in ima negativne posledice na zdravje družinskih članov.

Sam svoj mojster za popravilo štedilnika?

Preden povabite serviserja za popravilo štedilnika v svojo kuhinjo vam svetujemo, da najprej preverite nekaj osnovnih stvari:

 • Preverite električno varovalko ali plinski ventil. Prva kontrolna točka je oskrba z električno energijo in dotokom plina (v primeru plinskega štedilnika). Če težave lahko ugotovite tam, jih lahko sami odpravite ali pokličete servisno službo vašega dobavitelja elektrike oziroma plina.
 • Preverite nadzorno ploščo. V primeru, da ima vaša steklena kuhalna plošča gumbe na dotik, vmeščene v steklo, so morda težave v zamaščenosti, prisotnosti vode ali pa ima plošča razpoke. Vzdržujte kuhalno ploščo s pogostim čiščenjem in pregledovanjem poškodb.
 • Preverite prostor pod kuhalno ploščo. Pod kuhano ploščo se nahaja vezje in spodnji del grelnikov. Pogosto gre za deljeni prostor nad predalom s priborom, ki je izpostavljen za dotik oziroma fizične poškodbe.  S svetilko lahko preverite, ali je moč opaziti pretrgane žice. Prostor pod kuhalno ploščo mora biti dovolj zračen, da odvaja vroč zrak iz kuhalnikov.

Težave s štedilniki

Iz praktičnih izkušenj serviserjev, ki dnevno popravljajo štedilnike in kuhalnike, so najpogostejše težave naslednje:

 • Kuhalna plošča preneha z delovanjem, z utripanjem lučk in piskanjem (v primeru steklokeramike in indukcije) brez razloga. Včasih se kontrola zaklene za minuto ali dve. Nadzorna plošča se ne odziva. Običajno se težave odpravijo s servisom notranje električne napeljave. Sami lahko preverimo pregorjeno varovalko in jo po potrebi zamenjamo. Večje težave zahtevajo zamenjavo notranjih delov (vezja).
 • Gorilnik utripa rdeče in se nato izklopi. Indukcijska kuhalna plošča proizvaja čudne zvoke, brni in prenaša tresljaje na kuhinjski pult. Grelniki ne proizvajajo dovolj toplote za gretje in ne zavrejo vode do vrelišča. Dogaja se, da je treba grelnike zamenjati že kmalu po izteku garancije. Če želite prihraniti denar, se posvetujte s serviserjem glede primernosti vgradnje neoriginalnih nadomestnih delov.
 • Indukcijski grelci ne sprejmejo (ne “prepoznajo”) več posode, ki ste jo uporabljali že mesece prej. Pri indukcijski plošči je najbolj pomembno, da uporabljate samo indukcijsko posodo. Zgodi se, da ni napaka vedno v plošči. Zamenjajte lonec z drugim in poskusite znova, če se je izboljšala učinkovitost ogrevanja.
 • Ventilator indukcijskega kuhalnika se ne ustavi in še naprej deluje dolgo po izklopu. Preverite možnost prezračevanja pod kuhalno ploščo. Termostat vklopi ventilator, ko pride do prekoračitve temperature. Serviserji vam lahko svetujejo, kako zagotoviti učinkovito odvajanje toplote z zračnostjo prostora po kuhalno ploščo.
 • Plameni plinskega kuhalnika so šibki in rumeni. Preveriti je potrebno celoten notranji plinski sistem vaše plinske kuhalne plošče. Včasih pride do fizične poškodbe cevi, ki jo je treba zamenjati. Ali pa je popustilo tesnilo. Če je grelnik pokrit s mastjo začnejo plameni žgati umazanijo. S popravilom plinskega sistema bomo izboljšali varnost uporabe vašega štedilnika. Če vohate plin, takoj zaprite dovod plina in evakuirajte osebe iz bivalnega prostora. Za originalne ali nadomestne dele (OEM) plinskega štedilnika se posvetujte s serviserjem.
 • Razpoke v steklu steklokeramične plošče. Pri nepopravljivih razpokah je potrebno zamenjati celotno ploščo.

Štedilnik na drva

Je lahko prirejen, da se ga uporabi kot peč za centralno kurjavo in bojlerje. Priklopi se ga na dimnik. Spodaj ima pečico in je lahko vgrajen v kuhinjo. Prednost takšnega štedilnika je, da precej dolgo časa drži temperaturo, ko se enkrat ogreje. Z ogrevanjem na drva se peče hrana v pečici ter kuha na vrhnji litoželezni plošči.

 Poišči popravilo štedilnika in kuhalne plošče v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško