Popravilo pralnega stroja

Serviserji, ki se v Postojni ukvarjajo s popravili pralnih strojev:

Tudi pralni stroji se občasno, a povsem napričakovano pokvarijo. Predvsem zaradi trde vode in zaradi pogoste uporabe se čez nekaj let pojavijo znaki obrabe sestavnih delov. Ko pralni stroj preneha delovati, je čas za natančen pregled problema. Odlaganje s popravilom lahko vodi do poplave in kopičenja umazanega perila. 

Če želite pri popravilu vašega pralnega stroja prihraniti denar in čas, morate najprej narediti vsaj naslednje korake:

 • Stroj izklopite in ga ponovno vklopite. Ali napaka ostane? Zaradi računalniških sistemov znotraj pralnega stroja se motnja lahko zgodi enkratno in neponovljivo. V takem primeru zadošča enostavno ročno resetiranje naprave.
 • Preverite elektro omarico z varovalkami v vašem domu. Morda je za okvaro pralnega stroja kriva zgolj pregorela varovalka, ki jo je treba zamenjati. Nato bo stroj ponovno deloval, ko ga vklopite.
 • Ali ima voda v vašem gospodinjstvu dovoljšen pritisk? Preverite vodne cevi v kuhinji in kopalnici. Če voda teče počasi, lahko pride do težav z dovajanjem vode v pralni stroj.
 • Izpraznite boben. Stroj za pranje perila zaženite v želenem načinu in opazujte, ali je prišlo do izboljšanja. Obstaja tveganje, da je bil boben prenaložen s preveliko težo perila.
 • Odstranite posodo za pralno sredstvo in vizualno ter z dotikom znotraj odprtine preverite, ali gre za fizične blokade in vodni kamen v cevkah.
 • Preverite puščanje. Pod pralnim strojem se lahko nabere nekaj vode, kar pomeni, da voda pušča iz notranjosti stroja. V kolikor je težava v izrabljenih tesnilih cevi, jo je možno odpraviti za nekaj eurov.
 • Locirajte in prepišite blagovno znamko in model pralnega stroja. Pred prihodom serviserja morate sporočite natančno poimenovanje in serijsko številko stroja, da ima serviser rezervne dele lahko že s seboj.

Po tem, ko ste preverili vse zgornje točke, bo klicanje servisa časovno učinkovito. Serviser bo že iz telefonskega pogovora lahko ocenil približen strošek popravila in ceno materiala. Tudi trajanje popravila bo krajše, ker bo serviser imel v kombiju seboj nadomestne dele pralnega stroja.

bosch pralni stroj
Popravilo pralnih strojev se izvaja na domu. Serviser lahko zaračuna tudi strošek diagnostike ob prvem obisku.

Nasvet pri nakupu rezervnih delov za pralni stroj:

Pri vgradnji nadomestnih delov se pozanimajte, če bo serviser vgradil originalne nadomestne dele ali nadomestne dele, ki so enaki originalnim. Ta odločitev bo vplivala na rok dobavljivosti rezervnega dela, kvaliteto in predvsem ceno. Za pralne stroje priznanih blagovnih znamk Gorenje, Bosch, Candy, Whirpool, Siemens in Beko so na trgu večinoma hitro dobavljivi rezervni deli po znatno nižjih cenah kot originalni. Poleg originalnih rezervnih delov obstajajo tudi tako imenovani OEM nadomestni deli. OEM (original equipment manufacturer) pomeni, da gre za rezervni del, ki je enak originalu, saj se proizveden od istega proizvajalca kot originalni, vendar nima znaka ali logotipa blagovne znamke pralnega stroja.

Pogoste težave, napake in problemi s pralnim strojem

Pralni stroji se po določenem času uporabe obrabijo, s čimer se začnejo težave z njihovim delovanjem. Najbolj pogosti problemi s pralnimi stroji, ki se pojavljajo izven garancijske dobe so:

 • Boben se noče vrteti. Problem z elektromotorjem, z jermenom ali z elektroniko stroja. V kolikor slišite vrtenje znotraj stroja, to pomeni, da se elektromotor vrti v prazno. Če zvokov ne slišite, gre po vsej verjetnosti za okvaro elektromotorja ali le prekinitev električnega toka do njega. Napako naj preveri strokovnjak, saj gre lahko za okvaro programatorja ali elektronike v pralnem stroju, ki je preveč kompleksna za popravilo v lastni režiji.
 • Pralni stroj proizvaja glasne zvoke. Če se ob vrtenju bobna slišijo nenavadni zvoki gre lahko za okvaro jermenov ali elektromotorja.
 • Pralni stroj ne izpira vode. Preverite filter v spodnjem delu prednjega dela pralnega stroja.
 • Pralni stroj se trese in skače. Problem z jermenom, kondenzatorjem ali postavitvijo stroja.
 • Voda v stroj priteka zelo počasi. Po letih uporabe se v dovodnih ceveh ter v ceveh v notranjosti stroja nabere vodni kamen, ki lahko fizično načne ohranjenost sestavnih delov stroja. Cevi se zaradi vodnega kamna lahko popolnoma zamašijo.
 • Pralni stroj pušča. Ventili, tesnila in cevi ne tesnijo več, kar povzroči uhajanje vode. Pod strojem se naredi lužica vode, lahko pa pride do poplave.

Pralni stroj je pomemben gospodinjski aparat, ki je dnevno v uporabi. Pranje na 1000 obratih na minuto zahteva tehnično izpravnost vitalnih sestavnih delov pralnega stroja. Manjša napaka v delovanju se lahko zazna po zvoku, ki ga stroj oddaja. Drugi znaki težav s pralnim strojem pa se sčasoma pojavijo v slabši opranosti perila, puščanju vode ali popoldnem nedelovanju stroja. Za daljšo življenjsko dobo pralnega stroja je priporočljivo izvajati redne servise in se ob najmanjši spremembi v njegovem delovanju posvetovati s serviserjem. Zgodaj zaznana napaka lahko zniža stroške popravila. Odlašanje s popravilom pa povzroči razvoj novih težav, ki sčasoma terjajo vedno večje stroške popravila ali celo nakupa novega pralnega stroja.

bosch pralni stroj

Pametni pralni stroji

Proizvajalci vedno bolj pogosto predstavljajo modele pralnih strojev, ki imajo variabilne programe pranja perila. Pranje perila prilagajajo na težo, umazanost in barvitost. Bolj napredni pralni stroji so povezani z bluetooth ali wifi povezavo na kontrolno enoto v oblaku. Uporabnik lahko spremlja trenutni status pralnega cikla oziroma je na pametni telefon obveščen o napakah pralnega stroja.

 Poišči popravilo pralnega stroja v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško