Popravilo in čiščenje bojlerjev

Serviserji, ki se v Ljubljani ukvarjajo s popravili in čiščenji vodnih grelcev - bojlerjev :

Bojler je pomemben aparat za gretje vode gospodinjstev. Skrbi za toplo vodo v kopalnici in v kuhinji. Vodo ogreje na okoli 60 stopinj celzija. Iz pokvarjenega bojlerja pa teče le ledeno mrzla voda iz vodovodnega omrežja. Na trgu so na voljo navadni (tlačni) ali pretočni bojlerji ter električni ali plinski bojlerji. Popravilo bojlerja se izvaja večinoma na domu. Popravilo ponavadi traja nekaj ur in zajema tako menjavo okvarjenih komponent znotraj bojlerja kot tudi čiščenje vodnega kamna.

Kateri bojler je primeren za vaše gospodinjstvo?

V primeru, da imate majhno kopalnico ali kuhinjo ter plina ni moč speljati, je najbolj optimalna izbira pretočni električni bojler. Gre za grelnik, ki ne kopiči vode, pač pa jo segreva ko le-ta priteče skozi bojler. Pretočni bojler je lahko električni ali plinski. Izbira je zelo odvisna od blžine plinske inštalacije vodovodnim cevem in odjemalcem ter od potreb gospodinjstva. Večja gospodinjstva potrebujejo bojler z večjo močjo.  Naslednji od dejavnikov izbire je tudi varnost, zaradi katere se nekateri uporabniki izogibajo plinskim bojlerjem. Drugi dejavnik je ekonomičnost, ki je predvsem aktualen v času visokih cen plina ali električne energije.

električni bojler vodni kamen
Okvare električnega bojlerja večinoma povzroči nabiranje vodnega kamna, ki nastane zaradi trde vode. Na sliki: električni bojler Ariston Velis.

Pretočni bojlerji

V mnogih kuhinjah se pod pultom nahaja pretočni električni bojler, ki je enostavno skrit pred pogledi in ne zavzema dragocenega delovnega prostora, sicer namenjenega kuhanju. Za popravilo Ariston in Gorenje pretočnih bojlerjev izven garancije uporabljajo serviserji nadomestne deli, ki ustrezajo posameznemu modelu grelnika. Za cenovno učinkovito popravilo se glede na nasvet in praktične izkušnje serviserja odločite tud iza vgradnjo neoriginalnih nadomestnih delov, ki zagotavljajo enakovredno kvaliteto dražji konkurenci.

Električni tlačni bojlerji

Električni bojlerji so ponavadi nameščeni v kopalnicah in kuhinjah, kjer stavba ni priključena na toplovod. Imajo moč od 1000 do 3000 watov. Močnejši bojlerji vodo hitreje segrejejo in v vodni rezervoar sprejmejo tudi 100 litrov vode ali več. Pogosta popravila električnih bojlerjev so povezana z okvaro elektronike v bojlerju in napakami na vodnih grelcih ter termostatu. V kolikor sporočite serviserju natančen model bojlerja ter opišete konkretno napako, bo popravilo bojlerja hitrejše ter prihranite na strošku za diagnostiko.

Plinski pretočni bojlerji

Plinski bojlerji imajo pred izpuščanjem plina nameščen varnostni ventil, ki odpre dotok plina zgolj v primeru povečane toplote. Popravilo plinskega bojlerja je nujno, ko voda zalije vžigalni sistem in ko termostat preprečuje normalno ogrevanje vode. Plinskim bojlerjem je potrebno zagotoviti zračenje v prostoru, kjer so postavljeni ter tudi sicer je potrebno poskrbeti za varno okolico brez vžigalnih snovi okoli grelnika.

Bojler na plin
Plinski bojler Junkers. Plinski grelniki vode zahtevajo posebno zračenje v prostorih, kjer so nameščeni.

Čiščenje vodnega kamna iz bojlerja

Predvsem tlačni bojlerji kopičijo znotraj vodnega rezervoarja vodni kamen, ki se nabira iz vodovodnega omrežja. Trda voda je problem v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Kranju. V bojlerju se tako lahko nabere tudi nekaj kilogramov vodnega kamna, ki preprečuje normalen pretok vode. Vodni kamen se nabira na grelcih in deluje kot toplotna izolacija med termostatom in vodo. Zaradi vodnega kamna se bojler veliko bolj pogosto prižiga in porablja električno energijo. Prisotnost vodnega kamna opazimo tudi s cvilečim zvokom in šumenjem bojlerja med njegovim delovanjem.

Čiščenje vodnega kamna poteka okoli 2 delovni uri. Najprej je potrebno boljer ugasniti, zavarovati delovni prostor pred udarom elektrike. Nato se iz bojlerja iztoči vodo. Odstrani se kontrolno ploščo ter odvije vijake, s katerimi je pritrjen grelec. Grelec se odstrani, očisti. Prav tako se očisti vodnega kamna tudi notranjost bojlerja. Preveri se stanje grelca in termostata ter se ju po potrebi zamenja z nadomestnimi komponentami. Cena čiščenja vodnega kamna se giblje od približno 40 EUR navzgor. Vodnega kamna očiščeni bojler bo veliko bolj tih ter varčen, kar se bo poznalo tudi pri računu za električno energijo, saj je bojler eden od največjih porabnikov v gospodinjstvu. V naseljih, kjer je voda trda, je potrebno bojler očistiti vsaj 1-krat letno.

Čiščenje vodnega kamna opravljajo serviserji bojlerjev različnih znamk kot so Gorenje, Ariston, Bosch, Toschiba, Flamco, Metalac, Siemens, Vaillant, AEG in ostalih. Na trgu so dobavljivi tako originalni nadomestni deli teh proizvajalcev kot tudi ogromno prav tako kvalitetnih komponent, ki pa nimajo blagovne zveneče znamke. Čiščenje vodnega kamna proizvajalci ne priznavajo kot garancijsko popravilo, saj je razlog v nabiranju vodnega kamna v bojlerju trda voda.

Za mehčanje trde vode priporočajo nekateri serviserji posebne nastavke z detergentom za mehčanje vode. Mnogo od njih jih pravi, da “takšne vode ne bi nikoli pili”. Kljub temu se v praksi izkazuje, da je v bojlerju veliko manj vodnega kamna ter ga je zato potrebno čistiti zgolj na nekaj let. 

Popravilo pametnih grelnikov vode

Pametni bojlerji so vse bolj pogosta odločitev kupcev tudi v Sloveniji. En način, kako delujejo je, da spremljajo porabo vode gospodinjstva skozi dneve tedna. Nato pa sami prilagajajo jakost segrevanja vode glede na pričakovano porabo tople vode. V sebi imajo vgrajeno kontrolno enoto, ki skrbi za upravljanje z grelci. Kontrolni displej na zunanji strani omogoča izklop in vklop pametnih programov ter eko način. Naprednejši pametni bojlerji komunicirajo s kontrolno enoto v oblaku prek bluetooth ali wifi povezave. Uporabnik lahko s telefonom nadzira in prilagajo jakost gretja vode po svojih potrebah.Poišči popravilo in čiščenje bojlerjev v bližini mest:

Ljubljana, Celje, Maribor, Kranj, Postojna, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Krško